Бюджетът е инерционен (Bloomberg TV)

Бюджетът е инерционен и се нуждае от преминаване на една „по-ефективна вълна“. Важно е администрацията да бъде много по-ефективна, а не толкова да се намаляват разходите за нея. Това заяви в Boom&Bust Владислав Панев, председател на СД на „СКАЙ Управление на активи“ АД.

„Бюджет 2015 е доста инерционен. Проблемът е, че и сегашното, и последните няколко правителства, не са склонни да правят каквито и да било реформи по оптимизиране на приходите и разходите“, заяви финансистът.

Според Панев е добре, че има заложени буфери в бюджета, предвидени за предстоящите стрес-тестове в банковия и в застрахователния сектор.

„Знаем, че в Румъния бяха проведени такива тестове и най-голямата им застрахователна компания изгоря, а друга бе поставена под особен надзор. Така че, ако се вземе предвид опита на Румъния, то очевидно е добре да имаме буфери“.

„Преминаване на една по-ефективна вълна“ е крайно наложително, каза Панев, „защото правителството прави разходи, които ще носят само повече разходи.То се поддава на натиска на обществото, когато прави крачки към увеличаване на данъци за запушване на дупки и Бойко Борисов се обърна към общините с апел в крайна сметка да вдигнат данъци и такси“.

По отношение на местните бюджети, Панев заяви, че например Столична община „задлъжнява с бързи темпове“: „Заради намаляването на еврофондовете, столичният бюджет ще бъде с около 300 млн. лв. по-малък. Около 159 млн. лева са допълнителните задължения, които ще бъдат поети от общината“.

Според него не е добре да се говори просто за намаляване или увеличаване на данъчната тежест на общинско ниво. „Важното е държавната администрация да бъде много по-ефективна, защото има държави, чиито разходи за държавна администрация са над 50% и въпреки това се справят чудесно. От друга страна държавите от третия свят имат много ниски разходи“, но това по думите на Панев не им е помогнало много. Той добави, че България е популярна с ниските си данъци и плоският данък е добра идея.

„От друга страна има местни данъци и такси, които са прекалено ниски и могат да бъдат увеличени“, каза експертът.

„Виждаме, че въпреки строителството на метрото и на естакади в София, задръстванията продължават. Този проблем очевидно не може да бъде решен чрез строителство, а чрез ограничаване на възможностите за паркиране в центъра на София, чрез увеличаване на таксите за Синя и Зелена зона, например“.

Що се отнася до бъдещето и ефективността на новосъздадения Фискален съвет, то Панев се изказа скептично и заяви, че „от съвета няма да никакъв ефект. Това е пристанище за партийни кадри“.

Вашият коментар

Сподели с приятел
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons