За финансите на София и прозрачността

Кметът Йорданка Фандъкова и нейни заместници говорят през последните дни, че твърденията на Зелените за растящия дълг на София са част от негативна предизборна кампания. Иначе бюджетът бил стабилен и т.н. Хубаво е управниците да успокояват столичани. Всичко беше спокойно и в Гърция до 2007. Правя този паралел, защото и там вярваха на думите на политиците, но числа нямаше или бяха лъжи. Тук по същия начин няма публична информация за размера на общинския дълг (само разбрахме, че към края на 2014 г. е 531.5 млн. лв. дългосрочен и около 175 млн. лв. краткосрочен. Който има електронен подпис пък може да провери и задълженията на основните общински фирми, които пак към края на 2014 са 1.2 млрд. лв. Като не толкова размерът им, а нарастването през последните години буди тревога. Също от там може да се провери и че „Топлофикация“ планира загуба от 44 млн. лв. за 2015 г. Както и че Центърът за градска мобилност води в баланса си вземания за близо 180 млн. лв. от общината. Която според одитора на ЦГМ не признава тези си задължения.
Всичко това изнасяме сега, защото самата информация за финансовите резултати на общинските фирми се публикува в края на юли всяка година. Съвсем логично е в такъв случай да се коментира през август.
За сравнение, всички държавни и борсово търгувани компании публикуват резултатите си всяко тримесечие. Да не говорим за ежемесечното отчитане на изпълнението на държавния бюджет. В този смисъл общината остава бастион на непрозрачността. Освен че в интернет няма информация за балансите на общинските дружества (извън тази, достъпна с електронен подпис в Търговския регистър), на сайта на Столична община трудно се намират и данни за изпълнението на бюджета й.
Няма никаква логика това укриване на информация да продължава. Предложенията на Зелените за публикуване на тримесечни отчети на общинските дружества и на всички общински разходи в интернет са само началото към отварянето на общината към медиите и гражданите. Прозрачността лекува много недъзи, които позволяват неусетното ни задлъжняване да се случва. В епохата на Интернет няма как да се съглася, че информация за общинските финанси трябва да имат само няколко чиновници. Които да решават какво точно да предоставят на обществото. Разкриването на информация означава всички медии и граждани да могат да контролират какво се случва, и когато се появи проблем, той да се диагностицира в реално време, а не с една година закъснение, когато нещата са изпуснати. Като с „Топлофикация“ и нейните над 800 млн. лева задължения и 90 млн лева загубени пари в КТБ.
Да припомня и за продължаващата над 10 години финансова криза в друга страна с валутен борд – Аржентина. Тя започна именно заради неконтролираното нарастване на общинските дългове. Трябва да се внимава.

Вашият коментар

Сподели с приятел
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons