Необлагаем минимум от 800 лева. Възможно и оправдано е

Заплатите в България растат бързо и ще продължават да го правят. Пазарът на труда е силно изкривен, но за първи път това е заради много по-силното търсене, отколкото предлагане на работна ръка. Скоро и последните „оазиси“ на евтините, непретенциозни и нискоквалифицирани служители ще изчезнат. Това няма нищо общо с правителството, а с вече 10 годишното ни членство в Европейския съюз и с тоталното либерализиране на свободата на труд от началото на 2014 година. Може би сме забравили, но през 2007 г. средната заплата беше под 400 лева. Сега гони хиляда.

Безработицата намалява основно,
защото хора не останаха

Няколко примера. През миналата година започна строителството на нов завод на японската фирма „Язаки“ между Хасково и Димитровград. Очакванията бяха за 3500 нови работни места, но сега се оказва силно съмнително, че могат да се намерят толкова желаещи да работят дори за 800 лева на месец. Както ми казваха хора от региона, предпочитам заплатата ми да е със 100 лева по-малко, но да имам повече свободно време. Манталитет.

Наред с това конкуренцията на свободния пазар дава много повече възможности на хората. Защо да работят тук за 500 лева, ако дори в други бивши комунистически страни им предлагат над 1000? А на Запад – двойно, че и отгоре. И то говорим за хора без особена квалификация.

На този фон е странно мрънкането на работодатели, че държавата завишава осигурителните прагове и минималната заплата. В повечето случаи те въобще на са причината за ръста на заплатите. По-скоро са причина за увеличаване на легалните. Мениджър в транспортна фирма ми разправяше: Вече плащаме на шофьорите на ТИР-ове минимум 1800 евро на месец. И отгоре на всичко заради тъпите френски изисквания се налага да ги осигуряваме не на 500 лева, както досега, а на 800 лева. Манталитет!

Поне 90% от фирмите нямат никакви проблеми
с държавнорегулираните ръстове

Дори и да си отворил завод в България, заради ниските разходи за труд, е близко до ума, че те няма да останат чак толкова ниски за дълъг период от време, особено в страна от Европейския съюз. Убеден съм, че повечето такива компании са си направили сметката, че печалбата от толкова големите разлики няма да е вечно такава. И залагат на други конкурентни предимства като лесен достъп до пазари, производителност, ръст на вътрешното търсене. Или пък на това, че преместването на завода им от България в например Украйна е толкова евтино, че заслужава да стоят у нас дори и 5 години. А за тези, които не са си направили тази елементарна сметка – ами винаги има такива.

Това, че проблемът с безработицата вече е толкова малък, поне до следващата глобална криза е добре. Остава този с работещите бедни, за които държавата може да направи много, а не иска.

Увеличаването на минималната заплата и осигурителните прагове, макар и логично, е по-лесната стъпка, защото гарантира увеличаване на данъчните приходи в бюджета. По-трудната, но и неприятна за финансовото министерство е другата – приемането на необлагаем минимум.

Мисля:

Необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата е малко

Може да бъде и 700-800 лева месечно, без това да натовари бюджета особено. Пропуснатите приходи биха били около 2.5% от БВП, но пък могат да бъдат компенсирани от увеличение на стопанските обороти, вследствие на мярката, от повишаване на такси на замърсителите на въздуха и водите (например на ТЕЦ-овете), от ДДС ставка от 20% за хотелиерските услуги, по-високи акцизи за горива и цигари, повече контрол над инвалидните пенсии, пък и от намаляване на бюджетните разходи. Също може да се спести и от различни техники, при които облагането на хората с по-високи доходи не се променя особено спрямо сегашното (връщане на надвзети данъци за хората само с доход до 1000 лева месечно, а не необлагаем минимум).

Ще бъде стимул и за администрацията и регулаторите да си гледат по-съвестно работата и да не допускат кражби като КТБ, за които само надзорният орган не знаеше, че се случват. Примерно сега могат да следят малко повече какво се случва в ББР или да не прахосват пари за откровената глупост АЕЦ „Белене“. Ясно е, че финансовото министерство подхожда консервативно към данък, който е сред най-лесно събираемите (въпреки сивия сектор). Но понякога малко смелост не е излишна. Ще се оцени.

Именно висок необлагаем минимум би бил мярката,
от която доволни ще са едновременно и работодателите и работниците

Първите, защото много често при преговори се определя нетна заплата и след това счетоводителят смята колко трябва да е брутната. А и разликата между нетните доходи в България и чужбина ще се свие с доста. Тоест, ще ги направи много по-конкурентни на пазара на труда. И ще бъде стъпка към решаването на демографския проблем, който може да ни заличи като нация. А вторите – защото точно доходите на работещите бедни ще се увеличат рязко с 50-80 лева месечно, и то без това да е на гърба на техните компании. А ще спечелят и най-бедните региони. Защото точно там оборотите ще се повишат най-много (като процент от сегашните). Така че необлагаем доход от 800 лева – струва си да се опита!

 

Вашият коментар

Сподели с приятел
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons