Финансист поведе Зелените към избори

Конкретни стъпки за просперираща и устойчива икономика като част от визия за позитивна, успешна и чиста България, сподели новоизбраният съпредседател на Зелените Владислав Панев в е-интервю с редактора на BlueLink и Евромегдан Павел Антонов.

Лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор застава начело на Зелените. Невероятно, поне доскоро, но факт от 11 декември 2016 г., когато извънредно национално събрание избра Владислав Панев като втори съпредседател на партията.

Панев, роден на 6 април 1976 е магистър по икономика и запален хевиметъл фен. Владее отлично английски, работи с немски, руски, сръбски и турски езици. След пет години като журналист в „Банкер“ и „Дневник“ става портфолио-мениджър и изпълнителен директор в клон на словенска финансова къща, а през 2006 създава собствена компания за управление на активи.

Конкретни стъпки за просперираща и устойчива икономика като част от визия за позитивна, успешна и чиста България, сподели новоизбраният съпредседател на Зелените Владислав Панев в е-интервю с редактора на BlueLink и Евромегдан Павел Антонов.

Лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор застава начело на Зелените. Невероятно, поне доскоро, но факт от 11 декември 2016 г., когато извънредно национално събрание избра Владислав Панев като втори съпредседател на партията.

Панев, роден на 6 април 1976 е магистър по икономика и запален хевиметъл фен. Владее отлично английски, работи с немски, руски, сръбски и турски езици. След пет години като журналист в „Банкер“ и „Дневник“ става портфолио-мениджър и изпълнителен директор в клон на словенска финансова къща, а през 2006 създава собствена компания за управление на активи.

Панев е със Зелените от 2012 г., бил е техен кандидат за народен представител и районен кмет, доскоро отговаряше за изграждането на партньорски мрежи от партията. Зае съпредседателското място след като досегашният съпредседател, природозащитникът Петко Цветков, се оттегли, за да осуети обвързване на Зелените с кандидатура на пънк-рок звездата Светльо Витков. Младата политическа сила понесе сериозно сътресение, някои побързаха да обявят разпадането й на “стари” и “млади”, “учредители” и “бачкатори”, “еколози” и “технократи”. Вместо това обаче Зелените проведоха може би най-тихото събрание в историята си и потеглиха към следващите избори, начело с Панев и експерта по международни връзки Зарица Георгиева.

При Зелените критичните моменти не са голяма рядкост, обяснява Панев. Не се чувства изненадан, а по-скоро – задължен, от доверието на близо 90% от делегатите. „Наистина, през последните месеци имаше напрежение, но това е вероятно защото Зелените сме изключително прозрачна партия, където политиката се кове едва ли не пред очите на всички,“ споделя новоизбраният съпредседател.

Извън Зелените обаче ври и кипи: все повече хора се вторачват в злободневието и консумират токсичната попара от омраза, национализъм и несигурност, която им натрапват масовите медии и масовата политика. Според Панев, раздухването на проблема с бежанците се използва за отклоняване на вниманието от истински важните теми. За него те са, че милиарди потънаха и продължават да потъват – от КТБ, АЕЦ “Белене” и други проекти от “енергийния шлем”, от корупционни държавни поръчки и от еврофондовете, които се използват крайно неефективно. Това потъване трябва да бъде в центъра на дебата в обществото, смята зеленият лидер. „Темата за национализма винаги изплува , когато трябва да се заглуши друг скандал,“ обяснява той нагнетяваната в обществото истерия – „на прицел преди бяха ромите, сега са бежанците“.
Панев не отрича, че проблем с бежанците има, но е убеден, че решението му трябва да се намери цивилизовано и в рамките на правилата. Вярва, че така мислят много българи, въпреки пропагандата на която са изложени. „Агресивното говорене за съжаление стана правило в българската политика и много хора са отвратени от него – трябва да налагаме друг стил: с повече изслушване на опонента и възпитано поведение,“ смята Панев. Според него само идиотите са абсолютно уверени в нещата, които казват, докато умните по-рядко говорят убедено защото непрекъснато се съмняват. С личен пример възнамерява да преобърне тенденцията.

Като начало, Панев държи Зелените да вкарат „истински важните теми“ в центъра на обществения дебат. Освен кражбите на милиарди обществен ресурс, те включват демографската катастрофа на българските региони и изтичането на мозъци. „Очевидно е, че досегашните “усилия” в тази посока не дават почти никакъв резултат, а само обогатяват клиентелата на властта“, категоричен е той. „Целта ни е Зелените да започнат да предлагат реални действия ЗА позитивни промени, защото протестите, с които хората познават партията не са достатъчни. Трябва да изработим и представим на обществото истинска визия за позитивна, успешна и чиста България,“ заяви новият съпредседател на партията.
За разлика от обичайните пазарни фундаменталисти, Панев вижда смисъл от бюджетни мерки като въвеждане на необлагаем минимум и семейно облагане при данък общ доход – особено за увеличаване на нетните доходи извън големите градове. Бързото покачване на индекса на неравенството Gini води до обезлюдяване на цели региони. За преодоляването му Панев е готов на радикални стъпки, които да стимулират регионите и дългосрочно да подобрят благосъстоянието на хората в тях. Зеленият финансист не изключва поемане на някои местни данъци и такси от държавата, примерно, за 20-те най-изостанали общини. „Подобни действия биха коствали на бюджета доста по-малко, в сравнение с откраднатото през КТБ или “големия енергиен шлем” през последните 10 години, и ще представляват стъпка за дисциплиниране на публичните финанси,“ аргументира се Панев.

Мисленето на Панев във финансова и икономическа насока не означава скъсване с досегашния имидж на Зелените като партия на активното природозащитно движение, а по-скоро – надграждане, пояснява самият той. „Достатъчно години обявявахме срещу какви политики на държавната власт и на свързаната с нея клиентела сме. Време е да покажем достатъчно твърдо и изведем на преден план политиките, които смятаме, че ще осигурят просперираща и устойчива икономика в България,“ категоричен е новият лидер на Зелените. И бърза да потвърди, че природозащитното движение остава важна част от Зелените: „няма как да бъде другояче, при положение, че хора от този сектор са учредили партията и са част от всички нейни ръководни органи – разчитаме на тяхната експертиза за прокарването на политики за защита на околната среда.“

„Синергия между природозащитници и икономисти би довела до предлагането на изключително добре обосновани и пазарни решения за ефективно развитие на редица отрасли,“ смята Панев. Гарантира, че включването му като човек от финансовия сектор на най-високата лидерска позиция в Зелените, не означава десен завой в политиката им. Първо, защото хоризонталната структура на партията и с двама съпредседатели изключва самоволни промени на един или друг лидер. Освен това Владислав Панев не мисли, че професията предопределя дали човек е ляв или десен по убеждения.
Подобно на много финансисти, и аз смятам, че за решаването на едни проблеми е необходима дясна, а за други – лява политика,“ декларира Панев. Определя се като привърженик на намаляване на държавните разходи и превес на косвените над преките данъци, което е и зелената политика в данъчното облагане. Според него държавата трябва да престане да се прави на инвеститор в гигантски проекти като АЕЦ “Белене” или да строи стадиони и спортни зали.

Но също така вярва, че е добре обществото да намери решение, включващо подходящи облекчения за бизнеса, чрез което да гарантира на хората без доходи минимални средства за съществуване – независимо дали под формата на пари, ваучери за отопление или топла храна. „В 21 век нещата са комплексни и без да отричам, че има леви и десни тенденции в политиката, считам че важното е да са вземат правилните и ефективни решения, независимо от окраската,“ заключва новият съпредседател на Зелените.
Избирането на Панев на поста съвпадна със сформирането на “Да, България”, към която преминаха бивши членове на Зелените, свързани с „Протестна мрежа“. Той самият е един от съучредителите на Читалище.то – средище за реформи и дебат, възникнало след протестите през 2013 – 2014 г. „Много се радвам на предстоящото учредяване на “Да, България”, защото поне от лицата и заявката й, тя се очертава да бъде от малкото структури, с които наистина можем да си партнираме за изграждане на нов модел на управление на страната, в която политиците не се месят в това чий бизнес да бъде успешен и чий не,“ потвърди Панев. Но уточнява, че това не изчерпва списъка от потенциални партньори на Зелените за предстоящите парламентарни избори, а разговори с новата структура не са водени.

В отговор на спекулации след избирането му, новият съпредседател на Зелените отрече да е имал каквито и да било бизес взаимоотношения с издателите на вестник „Капитал“. Според Панев, не съществува едноименен „кръг“, за какъвто тръбят от години лоялни на политическото и икономическо статукво медии и политици. Съществува широка общност от хора с близки възгледи за развитие на България като свободна и отворена към света страна, в която властва законът, а собствеността и личната неприкосновеност на всеки гражданин и инвеститор са гарантирани от независима и справедлива съдебна система. В тази общност, според зеления политик, влизат поне 10% от гражданите на България, сред които и много от бившите му колеги от „Икономедия“. „Това, че манипулации и лъжи срещу нейни представители в наричаните от мен „контрамедии“ доминират публичното пространство, е достойна за съжаление фаза от общественото ни развитие, която се характеризира най-ясно от пропадането на България в класациите за медийна свобода,“ заяви финансистът.
На фона на разочарованието от състоянието на “свободните” медии, демократичните институции и дори уж пазарната икономика в България, Панев вижда и огромна положителна промяна в мирогледа на мнозина българи след влизането на страната ни в ЕС. „Това, че хората пътуват, работят и инвестират в рамките на практически целия свят съдейства за преодоляване и на различията в доходите, но и на отношението им към различните хора, народи или религии,“ смята новият лидер на Зелените. Според него мнозина българи, особено в ИТ бизнеса, но не само, вече са „граждани на света“ – поради отварянето на страната и развитието на технологиите. Кризата с бежанците, породена от войните в Близкия изток забавя навлизането на тази промяна в мисленето, но според Панев потенциалът през следващите години тя да обхване много повече български граждани от всякакви етноси е огромен. Тогава хората ще започнат да търсят правата си много по-настоятелно, уверен е той. „Може би това е по-скоро дълъг и еволюционен процес, но съм оптимист, че България през 2036 година ще бъде много по-добро място за живеене и много по-зелена, отколкото е сега. Нашата задача е да направим така, че това да се случи по-скоро,“ заключва Владислав Панев.
http://evromegdan.bg/3583/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8

Вашият коментар

Сподели с приятел
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Hide Buttons